RSS2.0

BARIS AKARSU KOŞESi

29 Eylül 2007 Cumartesi


Amasra önceki gün tarihi günlerinden birini daha yaşadı. Geçtiğimiz yıl Bodrum’da geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Barış Akarsu’nun heykeli düzenlenen törenle açıldı. Yoğun bir katılımın olduğu törende oldukça duygulu anlar yaşandı. Özellikle anne Akarsu, kürsüde ağlamaktan konuşamadı ve açılış sonrasında oğlunun heykeline sarılarak uzun süre ağladı.

İstanbul`da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Tankut Öktem`in yarım kalan, atölye çalışanlarının tamamladığı ``Barış Akarsu`` heykeli, Bartın`ın Amasra ilçesinde, sanatçının adına düzenlenen festivalde açıldı. Muğla`nın Bodrum ilçesinde, geçen yıl, doğum günü olan 29 Haziranda geçirdiği trafik kazasında yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede 4 Temmuzda yaşamını yitiren Akarsu`nun heykeli’nin açılışı ``Barış Akarsu Kültür, Sanat Festivali kapsamında yapıldı. Öktem`in İstanbul`da 6 Aralıkta 2007`de geçirdiği trafik kazasında ölmesi üzerine yarım kalan Akarsu`nun heykelini atölye çalışanlarıyla tamamlayan kızlarından Pınar Öktem Doğan, Tankut Öktem’in eşi Semra Öktem’inde katıldığı Amasra`daki Kültür Park`ta iki sanatçıda birlikte anıldı. Amasra Kültür Park’ta gerçekleşen açılış törenine yine Bartın Valisi İsa Küçük, Vali Bartın Belediye Başkanı Ahmet Altıntel, Amasra Belediye Başkanı Ali Yıldırım, Barış Akarsu’nun annesi Hatice, Babası Salehattin ve yüzlerce Barış Akarsu hayranı katıldı.
Başkan Yıldırım: İnsanların Barış İçin Bir Araya Gelmesi Önemlidir
Tören Zonguldak Halk Oyunları Araştırma ve Sergileme Derneğinin Halk Oyunları gösterileri ile başladı. Halk oyunları gösterilerinin ardından açılış töreninde bir konuşma yapan Amasra Belediye Başkanı Ali Yıldırım, “Çok zamansız kaybettiğimiz iki sanatçımız anısına buradayız. Her iki sanatçımızı da saygı ve rahmetle anıyoruz. Bugün hüzünlüyüz ama bir o kadarda mutluyuz. Barış Akarsu, kişiliği ile bu bölgenin yetiştirdiği ender insanlardan biriydi. Tankut Öktem hocamız, Barış Akarsu’nun hayatını kaybetmesinden 2 gün sonra bizleri aradı ve “Sanatçıyı sanatçı anlar. Hiçbir karşılık beklemeden Barış’ın heykelini yapmak istiyorum” dedi. Bizlerde memnuniyetle kabul edeceğimizi belirttik. Ancak kader bu sanatçımızı da trafik terörü ile bizden ayrıldı. Barış Akarsu, değişmeyen kişiliği ile nadide insanlardan biriydi. Barış’a duyulan bu karşılıksız sevgi çok önemlidir. Barışın kendisi gibi barış dolu bir kentte insanların bir araya gelmesi çok önemlidir. Bundan sonraki yıllarda düzenleyeceğimiz festivaller ile daha çok insanlar bir araya gelecektir” dedi.


Anne Akarsu Konuşamadı


Daha sonra kürsüye çağrılan Barış Akarsu’nun annesi Hatice Akarsu ise bir süre konuşmakta güçlük çekti. Kürsüde uzun süre gözyaşlarını tutamayan anne Akarsu, Duygularımı anlatamıyorum. Sizi çok seviyorum. Aynı zamanda sizi de Barış’ınız olan Barış’ıma sevgilerimi gönderiyorum” dedi. Anne Akarsu, sözlerini tamamlayamadan gözyaşlarına boğuldu ve hemen yanında bulunan Amasra Belediye Başkanı Ali Yıldırım’a sarıldı.


Barış Akarsu gibi aynı kaderi paylaşan ve trafik kazasında hayatını kaybeden Tankut Öktem’in kızı Pınar Öktem Doğan ise “Babam her zaman mütevazi yaşamı ile kendine yakın hissettiği Barış Akarsu’nun heykeli yapmaya karar verdi. Ancak heykeli tamamlamak kendisine nasip olmadı. Ancak bu heykel her zaman trafik terörünü hatırlatacaktır” dedi.


Barış Heykelinin Hemen Yanına Anıt Park Yapılacak


Bartın Valisi İsa Küçük ise “Bugün burada buruk duygular içerisindeyiz. Burukluğumuz iki sanatçımızın da dünyaya vedasının yanında bu vedalarının trafik kazası ile ve zamansız olmasıdır. Barış Akarsu ve Tankut Öktem’in bu eserde birleşmelerinin de biz insanlara bir mesajı olmalı. Bu mesajda trafik ihlallerine göz yummamamızdır. Kendimizde trafik kurallarına uymayı bir yaşam biçimi olarak algılamalıyız. İşte o zaman her iki sanatçımız da bizlere gülerek el sallayacaklardır. Ayrıca bugün Belediye Başkanımız Ali Yıldırım’la konuştuk. Bu heykelin hemen yanında bir heykel-anıt park oluşturmak istiyoruz” dedi.



Barış Akarsu anma etkinlikleri
Geçtiğimiz yıl Bodrum'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden ünlü Rock şarkıcı Barış Akarsu ölümünün 1. yıl dönümünde Amasra'da mezarı başında anıldı.

Bartın'ın Amasra ilçesinde düzenlenen Barış Akarsu'yu anma etkinlikleri başladı. Amasra mendirekte toplanan binlerce Barış Akarsu hayranı şarkılar söyleyerek Amasra şehir mezarlığına kadar yürüdü. Yürüyüş öncesinde Amasra Belediye Başkanı Ali Yıldırım, İngiltere, İrlanda, Yunanistan, İran, Almanya, Avusturya, Polonya, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Karabük, Zonguldak, Sakarya, Bolu, İzmit, Yalova, Çanakkale, Muğla, Bursa, Kastamonu başta olmak üzere bir çok ilden gelen yabanca ve yerli Barış hayranlarına seslendi. Başkan Yıldırım,"Barış sevgisi her geçen gün büyüyerek devam edecek. Bizleri yalnız bırakmadığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Barış'ı unutmadık, unutturmayacağız. Kalbimizde yaşayacak. Barış'ı çok seviyoruz" dedi. Binlerce Barış hayranı Barış'ın tişörtlerini giyerek, Barış posterleri ve afişleriyle Barış Akarsu'nun söylediği "Islak ıslak" ve "Amasra" şarkısını söyleyerek mezarlığa kadar yürüdü.

Mezarlığa gelen kalabalık ünlü sanatçının mezarına beyaz karanfil bıraktı. Daha sonra mezarlıkta dualar okundu. Dua sırasında çok sayıda Barış hayranı gözyaşlarının tutamadı. Anne Hatice Akarsu ve baba Selahattin Akarsu da duygusal anlar yaşadı. Acılı anne ve babayı Barış sevenler teselli etti.
kaynak:kent haber

Barış'ı Anlayanlar Grubu



Muğla'nın Bodrum ilçesinde trafik kazasında hayatını kaybeden Barış Akarsu'nun yurt dışında bulunan yabancı hayranlarına, Barış'ı Anlayanlar Grubu (BAG) tarafından Akarsu'nun ölümünden sonra çıkarılan albümü, ayraç, rozet ve tişörtü gönderiliyor.


Barış Akarsu anısına çıkarılan "Ayrılık Zamansız Gelir" adlı üçüncü albüm, Barış Akarsu'nun başta İngiltere olmak üzere, İsviçre, Hollanda, Amerika, Portekiz, Danimarka, Şili, Avusturya, Kanada, Romanya, Almanya, İrlanda, İtalya, Fransa, Belçika, Güney Afrika, Avustralya, Bulgaristan ve Norveç gibi ülkelerindeki hayranlarıyla buluşturuldu.

Şu ana kadar Barış Akarsu'nun İngiltere'den 138, diğer ülkelerden de 173 hayranı Barış Akarsu'yu desteklemek için kurulan "Barış'ı Anlayanlar Grubu" ile irtibata geçti.


BAG'da bulunan çevirmen Deniz Toksoy, yabancı hayranları ile Türkiye'deki bağlantıyı sağladı ve BAG'daki arkadaşları ile birlikte CD, DVD ve hediyelik eşyaları bunlara ulaştırdı. Barış'ın yurt dışında bulunan hayranlarının gönderdiği sevgi dolu mailler, Türkçe'ye çevrilerek internet sitesine konuldu.

Barış Akarsu'nun annesi Hatice Akarsu ve babası Selahattin Akarsu'ya yazılan sevgi dolu destek mesajları da aileye ulaştırıldı. Mesajlarda, Barış'ın güler yüzlü ve yetenekli olduğu, genç yaşında yaptıkları, başarıları ve milyonlarca insanın kalbine ulaşması sebebiyle anne ve babasının gurur duyması gerektiğine ve kalplerinin her zaman barış için atacaklarını dile getirdiler. 19 ülkedeki 350 kişi ve milyonlarca Barış Akarsu hayranı, Barış Akarsu'nun anısına çıkarılan 3. albümü olan, "Ayrılık Zamansız
Gelir" CD ve DVD'si ile buluşmak için can atarken, yurt dışındaki yabancı hayranlarına Barış Akarsu'nun 1. albümü "Islak Islak" ile 2. albümü "Düşmeden Bulutlarda Koşmam Gerek" isimli albümü ile ayraç, rozet ve baskılı tişörtleri gönderiliyor. Barış Akarsu'nun yabancı hayranlarının CD'leri sürekli dinledikleri ve DVD'leri de izledikleri belirtildi.


Barış Akarsu'nun yurt dışındaki hayranları, 29 Haziran 2008 tarihinde Bartın'ın Amasra ilçesinde yapılacak ve 6 Temmuz 2008 tarihine kadar sürecek "Barış Akarsu'yu Anma" etkinliklerine katılacak.





Barış Akarsu'nun heykeli

İstanbul'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Tankut Öktem'in yarım kalan, atölye çalışanlarının tamamladığı "Barış Akarsu" heykeli, Akarsu'nun doğum günü 29 Haziranda Bartın'ın Amasra ilçesinde açılacak.


Muğla'nın Bodrum ilçesinde, geçen yıl, doğum günü olan 29 Haziranda geçirdiği trafik kazasında yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede 4 Temmuzda yaşamını yitiren Akarsu'nun ölümünden çok etkilenen heykeltıraş Tankut Öktem, sanatçının gitarıyla tasvir edildiği heykelini yapmaya karar verdi.

Akarsu'nun defnedilmesinden bir süre sonra Amasra Belediye Başkanı Ali Yıldırım'ı telefonla arayarak hiçbir karşılık beklemeden şarkıcının elinde gitar ve konserde giymeyi sevdiği bir kıyafetiyle heykelini yapacağını bildiren Öktem, çalışmalarına başladı. Öktem'in İstanbul'da 6 Aralıkta geçirdiği trafik kazasında ölmesi üzerine, eser yarım kaldı.

Ünlü heykeltıraşın yarım kalan Akarsu heykelini, kızları Oylum Öktem İşözen ve mimar Pınar Öktem Doğan'ın öncülüğünde Bursa'nın Gemlik ilçesine bağlı Küçükkumla beldesinde bulunan atölye çalışanları tamamladı.

Amasra Belediyesinin kısa sürede teslim alması planlanan heykel, Barış Akarsu'nun doğum günü 29 Haziranda ilçe merkezindeki Kültür Park'ta açılacak.










Toprak kokan şehir
Deniz kokan şehir
Sevda kokan şehir
Büyüsüyle bekler seni
Caddeler ıslak gözyaşlarıyla
Gitmem bu gece gidemem artık olmasanda
Gitmem bu gece olmasanda
Hava ile bütün
Su ile bütün
Güneşle bütün şehir
Bıraktığın zamanki gibi
Loştur heryer hayalin gib
iGitmem bu gece gidemem artık olmasanda
Gitmem bu gece olmasanda
Oysa artık düşlerimde
Yanlızlık da aşktır bu şehirde
Karanlıkta aşkır sensizlikte
Gitmem bu gece gidemem artık olmasanda
Gitmem bu gece olmasanda

Lala Lala Cesm-i Cihan Bu mu Ola


Ey güzelim çeşm-i cihan Amasra Rabbim ne kadar cömert davranmış sana.Mavi sende güzel,yeşiliyle bütün doğanda.Nice güzel ağaçlar çiçeğe durur baharda,Kışınsa bambaşkadır;karların içinde çam ağaçlarıyla seni anlatmak ne mümkün,Yaşamak gerek aslında.Çocukluğum sende geçti,ilk gençlik yıllarım da Ah diyorum bazen,ah geri dönsem o anlara.Özlüyorum seni,düşümde canlanıyorsun tüm ihtişamınla.Bir gelebilsem,soluklansam sende doya doya Güneşlensem kumunda,gezsem Çekiciler Sokağı'nda,Eğlensem yine Nur'da,Beden Altı'nda,Han Bar'da,Gece denizi seyretsem ay ışığında,Mendirekte şarkılar söylesem bağıra bağıra,Eski dostları toplayıp sohbet etsem gün batımında,Okey oynasak nedim'de çayına çorbasına,Şen kahkahalar atsam,mutlu olsam yine kucağında.Aşk sende gizli,tarih,kültür bağrında,Fatih Sultan demiş:'çeşm-i cihan bu mu ola molla?'Mollanın cevabını bilemem ama Çeşm-i mai,çeşm-i yeşil desem az olur sana.Cenneti görmedim bilemem ama,Dünyada cennet varsa o da sensin,Bir ömür yaşasam doyamam sana Amasra. (Nilay Bağdatlı)

DENİZ VE AMASRA







Deniz ile Amasra`nin askini bilir misiniz? Öncesinden baslayip, sonsuzagiden deniz , Amasra`ya kavusma özlemiyle atilir kiyi- ya.Denizseven,Amasra sevilendir.Dokunur par maklarinin ucuyla sev digine deniz ve döner hepgeriye,bilir kavusa mayacagini ama hep kosar AMASRA`ya




amasra

3000 yıla yaklaşan tarihi ve Batı Karadeniz'in güzel doğasının bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bu güzelim belde de, Anadolu'da tarihle doğanın güzelliklerinin bir araya geldiği diğer pek çok kent gibi sizlere dinlendirici bir tatil için cazip bir teklif sunuyor sanki. Geçmişinde zengin doğasına bağlı olarak ürettiği orman ürünleri ve denize kıyısı olması nedeniyle ticari açıdan sivrilen kent, bu nedenle pek çok devletin ilgisini çekmiş ve tarih boyunca çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış. Türkiye'nin Karadeniz Bölgesindeki cennet köşelerinden Amasra, doğası ve ticaretin yoğun olarak yapıldığı dönemlerden kalma eserleriyle sizi bekliyor.
Amasra tatil cennetinde ilginizi çekebilecek başlıca eserler ya da bölgeler şunlardır: Kuş Kayası anıtı, Bedesten, Tavşan Adası, Fatih Camii, İç Kale



Daracık sokaklarıyla bir İtalyan kasabasını anımsatan Amasra'yı adımlıyoruz. Bizans surlarından denize bakıyoruz. Dağ taş yeşil fışkırıyor. Karnınız mı acıktı? Doğru balık restoranınaYaz mevsimi göz kırpmaya başladı ya, artık gazetelerin en çok tatil ilanlarından oluşan sayfalarında zaman geçiriliyor. İnternette "nerede tatil yapabilirim?" sorusuna cevaplar aranıyor. "Aaaa, bak bu otelin her şey dahili 45 milyon ne dersin hayatım?" gibi diyalogların sık sık rastlandığı pazar kahvaltısı sohbetleri tatil ile başlayıp tatil ile bitiyor. Amaç ne? Birkaç gün yoğun iş temposundan, stresten, mümkünse şehir hayatının gürültüsünden, kasvetinden kaçıp kurtulmak; yeşile, maviye doyabilmek... Doyarken cüzdanda da fazla tahribat yapmamak.Sadede gelelim... Bu yazının konusu Amasra. Hani şu, başrollerini Türkan Şoray ve Kadir İnanır'm paylaştığı "Gönderilmemiş Mektuplar" filmiyle tanınırlığını bir nebze olsun artıran 6 bin 300 nüfuslu şirin mi şirin Karadeniz ilçesi.Beş saatlik bir yolculuktan sonra hakim bir tepeden Amasra'yı gördük. Fatih Sultan Mehmet'in Amasra'yı ilk gördüğünde "Cennet burası olmak" dediği rivayet edilir. Bu rivayet ne kadar doğru bilinmez ama Amasra'nın cennetten bir köşe olduğuna şüphe yok.Amasra'nın velinimeti Ankaralılar. Kendilerine 2.5 saat mesafedeki böyle bir doğa harikası, onlar için bulunmaz bir fırsat. Bu yüzden özellikle haftasonları Ankaralılar'ın ikinci adresi oluyor Amasra. Bir Osmanlı Kasabası olarak anılıyor ilçe... Daracık sokaklarında gezdiğinizde ise sanki bir İtalyan kasabasındaymışsınız hissine kapılıyorsunuz. Çekiç şeklinde küçük bir yarımada üzerine kurulu ilçedeki ahşap evler, Amasra Kalesi, Roma zindanı, Bizans kiliseleri görülmeye değer. Amasra'nın en güzel tarafı da bir uçtan bir uca ilçeyi adımlaya adımlaya gezebilmeniz.Şimdi biraz da gelelim yemek mevzuna...Sabah 6:30'da Amasra'ya ayak basınca gözümüz kahvaltı salonu aradı. Bulmakta da çok zorlanmadık. Karadeniz Pide Salonu adıyla Zülkari Bayraktar Usta, 37 yıldır taş fırın önünde ekmek kavgası veriyor. Zülkari Usta, iki oğlu Ayhan ve Aydın'ın da desteğini alınca, ünü Amasra dışına taşmış. Masamıza önce klâsik kahvaltı tabağı geliyor, ardından kendi yaptıkları kızılcık reçeli, kiremitte sucuklu yumurta ve Trabzon Yağlı... Trabzon Yağlı'nın ne olduğunu biz de Amasra'da öğrendik. İnce hamurun içindeki biraz kaşar ve çoğunlukla Zülkari Usta'ya ait özel ev yapımı peynir, taş fırında pişiyor, fırından çıkar çıkmaz da üstüne bir yumurta kırılıyor. Kenarından kenarından üfleye üfleye yiyorsunuz; tadı damağınızda kalıyor. Fiyatlar da çok uygun. Kişi başı 10 YTL'ye Van'dakine rakip olabilecek bir kahvaltı edebiliyorsunuz.ÇUPRANIN BİR PORSİYONU 7 YTLAmasra bir sahil kasabası. Hem de Karadeniz'de. Hâl böyle olunca balık restoranlarına rağbet artıyor. "Mustafa Amca'mn Yeri" ve "Çeşm-i Cihan" balık restoranlarında yer bulmak Fenerbahçe-Galatasaray derbisine bilet bulmak kadar zor. Kapı önünde balık yemek için bekleyen insanları görmek biraz şaşırtıcı. Amasra'da bu vakitler yaz hamsisi pek revaçta. Porsiyonu 7 YTL'ye servis edilen hamsi tavaları ve çuprayı tavsiye etmemek mümkün değil. Yanında da mutlaka zeytinyağlı, sirkeli, limonlu, turşulu, bol semizotlu Amasra salatası...Müzesi ödüllüAmasra'nın dar sokaklarında kaleye doğru yürürken kapı önlerinde annelerinin yaptığı börek ve poğaçaları satan çocuklara rastlıyorsunuz. Çerçiler Çarşısı'ndaki ahşap süs eşyaları dikkat çekici. El emeği göz nuru işlemeler özellikle kadınların ellerinden düşmüyor. Amasra'nın denize nazır bir de müzesi var. 2004 yılında mimar, gazeteci, arkeolog, sanat tarihçisi ve müzecilerden oluşan bir kurul Amasra Müzesi'ni Türkiye'nin en iyi 10 küçük müzesi içinde göstermiş. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ninbirinci olduğu sıralamada, Amasra sekizinci sırada yer alıyor. Müzede Helen, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserler sergileniyor. Batı Karadeniz'in tek arkeoloji müzesi olan Amasra Müzesi'nin en önemli eserleri arasında Hadryanus Heykeli var. Heykel, mitolojiye göre Athena'nın bir kurt üzerinde savaştan zaferle dönüşünü temsil ediyor. Ayrıca şifa tanrıçası Askletios'u temsil eden yılan heykeli de müzenin önemli eserlerinden biri kabul ediliyor.