RSS2.0

Karadeniz’in en güzel 10 kasabası

27 Ağustos 2008 Çarşamba

Hürriyetin geçtiğimiz günlerde yayınladığı yaıda karadenizin en güzel 10 kasabasını belirlerken Amasra 5. sıradaki yerini aldı. İşte Hürriyetin bu yazısı....

Yazın Ege ve Akdeniz sahilleri tıklım tıklım doluyor ama hem ılıman iklimi hem eşsiz doğasıyla Karadeniz sahillerini tercih edenler de hiç az değil. Şu anda Karadeniz’in tam sezonu. Yemyeşil yaylalar da, denize girilen plajlar da en güzel zamanını yaşıyor. Yolu Karadeniz kıyılarına düşenler için Karadenizli sanatçılar, işadamları, turizmciler, siyasetçiler, akademisyenler, yayıncılar ve gezginlerden oluşturduğumuz jüri, Karadeniz’in görülmesi gereken en güzel 10 kasabasını seçti.


EN İYİ 10


1. Ağva

2. Şile

3. Çamlıhemşin

4. Borçka

5. Amasra

6. Akçakoca

7. Çaykara

8. Maçka

9. Tirebolu

10. Safranbolu

AMASRA / Tekne turu çok güzel
Bartın’ın 17 km. kuzeyindeki Amasra, kuzeye doğru uzanan bir yarımada. Doğusundaki koya Büyük Liman, batısındakine Küçük Liman deniyor. Burası yazın haftasonları popüler bir nefes alma yeri. Kumsallar, balıkçı lokantaları, Çekiciler Çarşısı daima tıklım tıklım. Bir çok pansiyon ve otel var ama ev pansiyonculuğu da çok yaygın. Romalılar döneminden kalan Amasra Kalesi, Cenova Şatosu, Roma dönemine ait Kuşkayası Yol Anıtı görmeye değer. Sahilden denize girebileceğiniz gibi günlük tekne turlarıyla yarımadanın keyfini çıkarmanız da mümkün.

SAFRANBOLU / Konaklarıyla ayakta
Eski evleriyle ünlü Safranbolu, Kastamonu’ya bağlı. 18. ve 19. yüzyıldan kalma Türk evleri mimarisi, işçiliği, aksesuarlarıyla turistlerin ilgi odağı. Restore edilen konakların bir kısmı otel, bir kısmı da restoran ya da kafe. Konakların kapıları, kapı tokmakları bir müzeye ait parçalarmış hissini uyandırıyor. Arasta Çarşısı belki biraz fazla turistik ama meydandaki kafede oturmak çok keyifli. Safranbolu lokumunu tatmayı ve Cinci Hanı dolaşmayı ihmal etmeyin. Hıdırlık Tepesi’ne çıktığınızda muhteşem bir manzarayla karşılaşacaksınız. Mutfak kültürü de önemli: Safranlı pilavı, cevizli yaprak helvasını tadın. Safranbolu’ya gitmişken Eflani, Yörük Köyü, Ovacık’ı ve bastonlarıyla meşhur Devrek’i de ziyaret edebilirsiniz.

TÜRKİYE'NİN 55 DOĞA HARİKASI ATLAS'IN SAYISINDA



Atlas Dergisi, Ağustos Sayısında Bütün Okuyucularına "Türkiye Gezi Atlası" Hediye Ediyor.

Atlas dergisi, Ağustos sayısında bütün okuyucularına "Türkiye Gezi Atlası" hediye ediyor.
Kitapçıkta Türkiye’nin 55 doğa harikası, fotoğraflar ve haritalarla tanıtılıyor. Atlas’ın Türkiye doğasına ilişkin geniş birikiminin eseri olan "Türkiye Gezi Atlası", kalın kapaklı, spiralli, kuşe kağıda basılı ve 111 sayfa. Atlas’ın bu ayki kapak konusu ise Amasra. "Esirgeyen Amasra" başlığıyla termik santral yapılmak istenen Karadeniz’in bu en güzel ilçesi ayrıntılı olarak işleniyor. Binbirgece Masalları’nın izini süren Atlas, bu sayısında Özbekistan ve İran’a uzanıyor. İran’da, maskeli kadınların şehri Minab’a konuk oluyor. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan en önemli doğa alanlarından Tuz Gölü’nün hüzünlü direnişi ve Anadolu’nun arkeolojik hazinelerinden Limyra görkemli fotoğraflarla dergi sayfalarında yer alıyor.
Atlas, fotoğraf ve yazılarının yanı sıra, yıllardır Harita Servisi’nin hazırladığı haritalarıyla büyük ilgi çekiyor. Atlas, Şubat 2008’den beri de her ay Türkiye ile ilgili bir harita kitapçığını okuyucularına hediye ediyor.
Atlas dergisi Ağustos sayısında Amasramızın tanıtımına yer verdi. Esirgeyen Amasra başlığıyla kapakta manşet edilen şehrimiz için şu ifadelere yer verildi.
"Karadeniz'in berrak sularına uzanan bir yarımadanın üzerinde Amasra şehri. Doğal güzellikte birbirleriyle yarışan ormanlar, adacıklar ve koylarla süslü. Ama büyük bir derdi var: Hemen dibine, yemyeşil ormanların koynuna planlanan termik santral."