RSS2.0

Karadeniz’in en güzel 10 kasabası

27 Ağustos 2008 Çarşamba

Hürriyetin geçtiğimiz günlerde yayınladığı yaıda karadenizin en güzel 10 kasabasını belirlerken Amasra 5. sıradaki yerini aldı. İşte Hürriyetin bu yazısı....

Yazın Ege ve Akdeniz sahilleri tıklım tıklım doluyor ama hem ılıman iklimi hem eşsiz doğasıyla Karadeniz sahillerini tercih edenler de hiç az değil. Şu anda Karadeniz’in tam sezonu. Yemyeşil yaylalar da, denize girilen plajlar da en güzel zamanını yaşıyor. Yolu Karadeniz kıyılarına düşenler için Karadenizli sanatçılar, işadamları, turizmciler, siyasetçiler, akademisyenler, yayıncılar ve gezginlerden oluşturduğumuz jüri, Karadeniz’in görülmesi gereken en güzel 10 kasabasını seçti.


EN İYİ 10


1. Ağva

2. Şile

3. Çamlıhemşin

4. Borçka

5. Amasra

6. Akçakoca

7. Çaykara

8. Maçka

9. Tirebolu

10. Safranbolu

AMASRA / Tekne turu çok güzel
Bartın’ın 17 km. kuzeyindeki Amasra, kuzeye doğru uzanan bir yarımada. Doğusundaki koya Büyük Liman, batısındakine Küçük Liman deniyor. Burası yazın haftasonları popüler bir nefes alma yeri. Kumsallar, balıkçı lokantaları, Çekiciler Çarşısı daima tıklım tıklım. Bir çok pansiyon ve otel var ama ev pansiyonculuğu da çok yaygın. Romalılar döneminden kalan Amasra Kalesi, Cenova Şatosu, Roma dönemine ait Kuşkayası Yol Anıtı görmeye değer. Sahilden denize girebileceğiniz gibi günlük tekne turlarıyla yarımadanın keyfini çıkarmanız da mümkün.

SAFRANBOLU / Konaklarıyla ayakta
Eski evleriyle ünlü Safranbolu, Kastamonu’ya bağlı. 18. ve 19. yüzyıldan kalma Türk evleri mimarisi, işçiliği, aksesuarlarıyla turistlerin ilgi odağı. Restore edilen konakların bir kısmı otel, bir kısmı da restoran ya da kafe. Konakların kapıları, kapı tokmakları bir müzeye ait parçalarmış hissini uyandırıyor. Arasta Çarşısı belki biraz fazla turistik ama meydandaki kafede oturmak çok keyifli. Safranbolu lokumunu tatmayı ve Cinci Hanı dolaşmayı ihmal etmeyin. Hıdırlık Tepesi’ne çıktığınızda muhteşem bir manzarayla karşılaşacaksınız. Mutfak kültürü de önemli: Safranlı pilavı, cevizli yaprak helvasını tadın. Safranbolu’ya gitmişken Eflani, Yörük Köyü, Ovacık’ı ve bastonlarıyla meşhur Devrek’i de ziyaret edebilirsiniz.

0 yorum: