RSS2.0

AMASRA SALATASI

6 Haziran 2008 Cuma

Amasraya gelipte bir balık salata yemeden gitmek olmaz. Mutlaka bu iki lezzeti amasrada denemelisiniz daha iyisini başka hiç bir yerde bulamayacağınızın garantisini verebiliriz..



Amasrada balık yemeğe gittiğinizde önce salata gelir masaya ve balık gelmeden bitiriverirsiniz salatayı. Taş fırınlarda pişen çöven ekmeğide de salatanın yanında bir başka güzel gelir insana.


Gelelim salatamızın tarifine..
Amasra salatası, içinde enaz 30 çeşit sebze barındırıyor
Bunlar ; Göbek salata - beyaz lahana - kırmızı lahana - havuç - kırmızı turp - beyaz turp - domates - salatalık - biber - yeşil zeytin - kornişon turşu - maydanoz - dereotu - roka.. tabiki mevsimine göre taze günlük sebzeler...Salatanın lezzetindeki en büyük etkenlerden biride sebzelerin Taze ve günlük olması

Ayrıca bu karışıma ilave edilen ve lezzetini iki kat arttıran sosu için aslında bilinenin dışında bir ayrıntı yok ama sanırım püf noktası karışımı

Sos malzemesi : Hakiki zeytinyağı - limon - sirke - tuz.

Tuz dışındaki sıvıları aynı miktarlarda bir şişeye alıp, üzerine tuzu ilave ettikten sonra çok iyi çalkalamak gerekiyormuş, hepsi birbirine karıştığını sandığımız tadlar aslında salatayı yerken damağımıza ayrı tadlar olarak geliyormuş..



Balığın üstüne ballı fındıklı kalıblar halinde gelen manda yoğurdunuda yemeği unutmayın. Yediğiniz balığında tazeliğine güvenebilirsiniz..



Bu arada hep salatadan bahsettik. Salatanın yanında mevsimine göre hamsi mezgit barbun yada kalkan yemenizi tavsiye ediyoruz. Midye tava sevenler için balığa güzel bir alternatifte olabilir.



Amasra gezintinizi güzel bir balık ziyafetiyle süsleme fırsatını kaçırmamanızı tavsiye ediyor ve afiyet olsun diliyorum...

Amasra Müzesi




Amasra Müzesi,1982 yılından beri bugünkü tarihi binasında hizmet vermektedir. Antik bir yerleşim merkezi olan Amasra ve çevresinde sık sık taşınabilir eski eserlerin ortaya çıkması, burada müze kurulması fikrini oluşturmuş, 1955 yılından itibaren derlenen arkeolojik ve etnografik eserler Belediye binasında küçük bir salonda sergilenmeye başlanmıştır.



Kültür Bakanlığınca müze binası arayışları sürerken 1884 yılında Denizcilik Okulu olarak yapımına başlanan ancak bitirilemeyen bugünkü bina satın alınarak 1976 yılında restore edilmiş ve 1982 yılında müze olarak hizmete açılmıştır.


İkinci katta çeşitli erkek ve kadın giysileri ile yöreye özgü bir dokuma olan "Elpek" kumaşı ve ipliği, dokuma aletleri, mendil, bohça, örtü gibi dokuma türleri, silahlar, takılar, mühürler tütünle ilgili eşyalar, tespih, saat, mutfak eşyaları, ölçü ve tartı aletleri ve yazma eserlerden oluşan yöresel etnografik eserler sergilenmektedir. Üçüncü kat, dönemine uygun döşenmiş müze-ev olarak düzenlenmiştir. Müze bahçesinde ise, çeşitli dönemlere ait lahitler, sütun başlıkları, sütun kaideleri, sütunlar, yazıtlı bir taş, mimarî parçalar ve bir anıt mezardan oluşan taş eserler sergilenmektedir.




Dört teşhir salonundan oluşan Amasra Müzesi'nde;

1 Nolu Arkeolojik Eserler Salonunda; Helenistik, Roma ve Bizans Dönemlerine ait pişmiş toprak ve cam koku şişeleri, altın ve bronz süs eşyaları, Amphorolar ve testiler, bronz heykelcikler, bilezikler, haçlar, silahlar, kandiller ve kaplar ile Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemlerine ait altın, ve bronz sikkeler sergilenmektedir.


2 Nolu Arkeolojik Eserler Salonunda; Tamamen Hellenistik, Roma, Bizans ve Ceneviz Dönemlerine ait mermer eserler, heykeller, heykel başları, mezar stelleri, kabartmalı çeşitli parçalar sergilenmektedir.


1 Nolu Etnografik Eserler Salonunda; Osmanlı Dönemine ait bakır mutfak kapları, yazım takımları, silahlar, şamdanlar, mühürler, kantarlar, seramikler ve yüzükler ile Amasra yöresine özgü ağaç çekicilik sanatını yansıtan kaplar sergilenmektedir.


2 Nolu Etnografik Esreler Salonunda; Osmanlı Dönemine ait, yörenin giyim-kuşam zevkini yansıtan giysiler, gümüş süs eşyaları, yatak ve yastık örtüleri, halılar, keseler, eski duvar saatleri ile Kuran'ı Kerim'ler sergilenmektedir. Ayrıca; Müzenin koridorunda 1852 tarihli, Saray Matbaasında basılmış bir Akdeniz haritası, Müzenin bahçesinde de Hellenistik, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı Dönemine ait taş eserler bulunmaktadır.