RSS2.0

Bartın'da termik santral eylemi

6 Temmuz 2008 Pazar


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Peyzaj Mimarları Odası Bartın'ın Amasra ilçesinde kurulması planlanan termik santrali protesto etti.
Amasra'da gerçekleştirilen termik santral eylemine, Amasra Belediye Başkanı Ali Yıldırım, Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Oruç Kaptan, Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Redife Kolçak, Yönetim Kurulu Üyeleri Müfit Hatat, Birsen Baltacı, Mustafa Artar, Bartın Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyeleri, Bartın PMO İl Temsilcisi Sevgi Görmüş Çetinkale, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) PMO Genç üyeleri, Eğitim Sen Bartın Temsilcisi Bedrettin Demirel, Jeoloji Mühendisleri Odası temsilcisi ve vatandaşlar katıldı.
Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde konuşan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Oruç Kaptan, Türkiye'ye 100'den fazla termik santral yapılabileceğini ama bir Amasra daha yapılamayacağını söyleyerek, termik santral kurulmasına karşı olduklarını belirtti. Kaptan, "Amasra'ya termik santral yapılması 2000 yılında da gündeme oturmuştu. Dönemin Enerji Bakanı Amasra ziyaretinde termik santral yapılacağını söylemişti. Bartın'dan Kastamonu'ya uzanan Küre Dağları, doğal ormanları ve orman ekosisteminin varlığının korunması, akarsuları ve meralarıyla önemli bir yabani hayvan hayatına sahip olan Amasra'yı, Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı'na göre, Türkiye'de acil korunmaya alınması gereken 9 bölgeden birisi olan, Avrupa'nın en güzel yaban örneklerinin var olduğunu, bölgede 109 endemik ve 49 nadir bitkiyi barındırdığını, Türkiye'deki 38 familyaya mensup 129 kuş türünün bu bölgede yaşadığı ortadadır. Zonguldak Çatalağzı Termik Santralından çıkan atıkların kül ve cürufun hiçbir arıtma sistemi olmadan Karadeniz'e deşarj ederek Karadeniz sahillerini kaplayan küllerin, insan sağlığı ve denizdeki canlıların yaşamını tehdit ettiği gerçeğini unutmamak gerekir. Ülkenin kaynaklarının ülke insanı için korunmasından yanadır ve bu ülkenin halkı gelen geçen değildir denilmektedir. Aynı kandırmacıları Yatağan'da santral kurulurken de dinlemiştik. Bacası yüksek olacaktı, filtre takılacaktı. Duman da zaten çıkmayacaktı. Sonuç: Yatağan dumandan boğuluyor ve her geçen gün biraz daha ölüyor. Amasra'dan elinizi çekin. Yoksa sizin gelen geçen dediğiniz bu ülkenin insanları çektirecektir" dedi.
Amasra Belediye Başkanı Ali Yıldırım ise ilçeye termik santral kurulmasına karşı olduklarını ve destek veren Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kuruluna teşekkür ettiğini söyledi. Eyleme katılan vatandaşlar, alkış ve sloganlar ile termik santrali protesto etti.


kenthaber

0 yorum: